ד”ר ולדמן בהוראות רפואיות לקראת יו”כ

הרב ד"ר אריה ולדמן, עושה לכם סדר בעקרונות התזונה והצום לקראת יו"כ.

מהו צום יום הכיפורים?

צום יום הכיפורים הוא הצום היחידי שבו חובת הצום היא מן התורה. תורתנו הקדושה הדואגת לבריאותנו (“ונשמרתם מאד לנפשותיכם”) מצווה עלינו לאכול כמויות גדולות של מזון בערב יום כיפור עפ”י הנאמר בפסוק: “בתשעה לחודש בערב מערב עד ערב תשבתו שבתכם”(ויקרא כ”ג, ל”ב) ועל כך דרשו חז”ל ש”כל האוכל ושותה בתשיעי – מעלה עליו הכתוב כאילו מתענה תשיעי ועשירי” (ברכות ח’ עמ’ ב’).

עיקר הדגש בקהילות ישראל היה על הסעודה המפסקת המתבצעת סמוך לכניסת הצום.

מה קורה לגופינו במצב של צום?

במצב של צום הגוף משקיע מאמץ ניכר לשמור על רמת גלוקוז (סוכר) קבועה בדם כיון שהגלוקוז הוא חומר האנרגיה היחידי של המוח ומערכת העצבים.

אם תהיה ירידה ברמת הסוכר בדם (היפוגליקמיה) עלול הדבר לגרום לחולשה קיצונית עד לאובדן הכרה.

הגוף שומר על רמת גלוקוז קבועה בתחילת הצום ע”י פירוק מאגר סוכר פולימרי הנקרא גליקוגן.

מהו גליקוגן?

גליקוגן הוא בעצם יחידות רבות של גלוקוז הקשורות זו לזו.

הגליקוגן נאגר בעיקר בכבד (מהווה כ 8% ממשקל הכבד) וכן בשרירים.

בתחילת הצום, במשך 6-12 שעות הגוף מפרק את כל הגליקוגן שבכבד ובשרירים וע”י כך שומר על רמת גלוקוז גבוהה בדם.

בהמשך כאשר מתרוקנים מאגרי הגליקוגן הגוף מפרק שומנים וחלבונים, אולם פירוקם דורש אנרגיה רבה ועל כן מתחילים להרגיש חולשה, כאבי ראש, בחילות, סחרחורות וכד’ .

כיצד נוכל לצום באופן המיטבי ביותר?

לאור האמור לעיל הדרך המתאימה ביותר לצום באופן מיטבי היא למלא את מאגרי הגליקוגן לפני הצום בעיקר ע”י פחמימות מורכבות דהיינו לחם, פסטה, אורז, תפו”א, בטטות, בורגול, קינואה, כוסמת, קטניות וכד’.

כיון שהגוף בנוי בעיקר מחלבונים יש לספק לגוף את החלבונים הדרושים לתפקודו (שהרי חלבונים אלו לא ינתנו לגוף במהלך הצום) לכן יש להוסיף לארוחות שלפני הצום חלבונים כמו: דגים, מוצרי חלב וביצים.

 

כמו כן דרושים לגוף הוויטמינים והמינרלים שהגוף אינו יודע לייצר בעצמו ולכן יש להוסיף לתזונה ירקות טריים ומבושלים.

החשוב ביותר הוא למלא את הגוף במאגרי נוזלים.

מדוע הנוזלים הם החשובים ביותר לגוף?

גופינו בנוי כידוע כ-70% ממים, המים מהווים את הבסיס לנוזל החיים-הדם, ולכל התשתית הבין תאית והתאית.

חוסר מים (דהי-הידרציה) דהיינו התייבשות – היא מצב חרום העלול לגרום לירידת לחץ דם ולשוק.

לכן חשוב מאד לשתות מים במהלך היום שלפני הצום בשביל למלא את המאגרים.

ממה מומלץ להמנע לפני הצום?

לפני הצום מומלץ להמנע משתייה מתוקה או מוגזת וכן ממשקאות המכילים קפאין (קפה, קולה, תה).

אנשים שרגילים בשתיית קפאין יכולים להרגיש תחושה רעה וכאבי ראש בהפסקה פתאומית של צריכת הקפאין, לכן כדאי להפחית בהדרגה את כמויות הקפאין כבר 3 ימים לפני הצום.

מאכלים עתירי סוכר מגבירים את הפרשת האינסולין וגורמים תחושת רעב וכן לתחושת צמא ולכן אינם מומלצים.

הסוכרים המומלצים הם הפחמימות המורכבות המתפרקות באיטיות ללא השפעה על רמת האינסולין או על תחושת הצמא.

בנוסף מומלץ להימנע מאכילת מזונות מלוחים או חריפים יתר על המידה כגון: דגים מלוחים ומעושנים, ירקות חמוצים וכבושים, אבקת מרק, רטבים מוכנים וחטיפים מלוחים אשר מגבירים את תחושת הצמא ומשפיעים על חומציות הקיבה.

נסכם כעת בקצרה את ההמלצות לגבי ההערכות לצום.

ערב הצום:

ערב הצום עד הסעודה המפסקת יש לאכול ארוחות קטנות מהבוקר ובכל ארוחה לכלול פחמימות מורכבות.

לשלב מנות חלבוניות וירקות.

לשתות מים במהלך כל היום שלפני הצום, עדיף לשתות כליטר וחצי עד 2 ליטר מים.

להימנע ביום זה משתייה ממותקת, אכילת ממתקים, עוגות, פירות בכמות גבוהה ומזונות מלוחים או חריפים.

סעודה המפסקת:

הסעודה צריכה להיות משביעה אך לא מוגזמת בכמות כדי לא להכביד על הגוף,

כאמור עדיף לאכול פחמימות מורכבות כמו: מרק ירקות או מרק עוף, סלט, מנת בשר, דג או חלבון מן הצומח.

להוסיף שתיה אך לא בכמות רבה מידי בבת אחת.

סוף הצום:

בסיום הצום יש להרגיל את הגוף בהדרגה לקבלת המזון ולהתחלת תהליך העיכול.

בשלב ראשון מומלץ לשתות שתייה מזינה כגון: מרק ירקות, תה או קפה, ניתן גם לאכול פרוסת לחם עם ממרח מתוק או פרוסת עוגה עם שתייה חמה.

בהמשך, לאחר כשעה בערך ניתן לעבור לארוחה מעט גדולה יותר המכילה פחמימות מורכבות כמו לחם, אורז, תפו”א, מעט חלבונים וירקות.

בכל מקרה יש להימנע מארוחה כבדה מדי לאחר הצום.

מצבים מיוחדים במהלך הצום:

במצבים מיוחדים כפי שנפרט להלן יש להפסיק את הצום, אבל על מנת שנוכל בכל זאת לצאת ידי חובת צום מן התורה ישנה אפשרות לשתות או לאכול במנות קטנות (בשיעורים) של אוכל או שתייה.

בשתייה מדובר בכמות קטנה הנקראת מלא לוגמיו הכוללת כ-30-40 סיסי נוזלים ששותים בהפסקה של 3-9 דקות בין שתייה לשתייה.

לגבי אכילה מדובר במשקל של כ-30 גרם (כמו בקופסת גפרורים קטנה) אשר נאכל בהפסקות של

4-9 דקות.

כל אדם הנאלץ לא לצום ואוכל ושותה בהפסקות ובכמויות הללו נחשב לו כאילו הוא צם צום מלא מן התורה.

  • התייבשות:

התייבשות מתבטאת בחולשה כללית, תחושת עילפון, דופק מהיר, זיעה קרה, מיעוט שתן יש להפסיק מיד את הצום ולשתות נוזלים.

  • חולי קורונה:

חולי קורונה פעילים אסורים לצום.

חולים שסיימו את מחלתם בחודשים האחרונים ומרגישים חולשה או תופעות לוואי אחרות מומלץ להימנע מהצום.

חשוב לציין כי צום עלול להחליש את המערכת החיסונית ולגרום להתפרצות מהירה של הוירוס אצל החולה.

מחלימי קורונה שמרגישים בבריאות איתנה יכולים לצום כרגיל ללא חשש.

  • נשים בהריון:

אם יש חשש לבריאות העובר או שהאם חשה לא בטוב כמו הקאות מרובות, הופעת צירים, ירידה בתחושה של תנועות העובר יש להפסיק את הצום.

בעיקרון הריון אינו מחלה ורוב הנשים בהריון יכולות לצום בבטחה ללא סיבוכים.

מחקרים מצביעים על כך שאין כל קשר בין הצום להופעת צירים מוקדמים או ללידה מוקדמת ולכן אין לחשוש מהצום, אלא אם כן מדובר בהריון בסיכון גבוה או במצבים שהזכרנו לעיל.

  • אישה לאחר לידה:

אישה עד 3 ימים מהלידה פטורה מלצום.

אישה עד 3-7 ימים מהלידה, תלוי בהרגשה או במצבה הרפואי.

שבוע לאחר הלידה יכולה כבר לצום.

אישה שמניקה צריכה לצום כרגיל אלא אם כן היא מרגישה תחושות התייבשות כמפורט לעיל.

 

 

  • סכרת:

סכרת היא מצב מורכב שדורש התייעצות עם הרופא המטפל לגבי האפשרויות לצום.

בעיקרון בסכרת סוג 1- תלוית אינסולין – אין לצום כלל.

בסכרת סוג 2- המטופלת בכדורים – ישנה אפשרות לצום בהתייעצות עם הרופא.

  • לחץ דם לא מאוזן:

יש לשתות נוזלים ואין לצום.

  • חולים אונקולוגיים:

תלוי במצבם. חובה להתייעץ עם הרופא המטפל.

  • מטופלי דיאליזה:

אסור לצום. יש לשתות מנות קטנות לשיעורים כמפורט.

תרופות כרוניות: ישנן תרופות כרוניות שניתן להימנע מנטילתן בצום וישנן תרופות שחייבים לקחת גם במהלך הצום עם מעט מים.

יש המקפידים ליטול את התרופות ההכרחיות עם מעט מים מלוחים/חמוצים או מי סבון,

בכל מקרה יש להיוועץ עם הרופא המטפל בצורך בנטילת התרופות הקבועות.

יהי רצון שיהיה צום קל ומועיל לכולנו.

ד”ר אריה ולדמן

מנהל מרפאות מאוחדת

 

 

מרחבי האתר
דילוג לתוכן